Bouwplannen

Het plan 

Al een aantal jaren zijn er initiatieven om de korenmolen op Vlieland te bouwen. De molen zal hierbij een geweldige publiekstrekker zijn voor toeristische bezoekers. 

De molen zal worden opgebouwd op een eeuwenoude molenplaats. Bij de bouw van de molen kan gebruik worden gemaakt van veel oude onderdelen van een in 2018 gesloopte korenmolen die in verband met stadsuitbreiding moest worden geamoveerd. Op de wijze wordt op een duurzame wijze gekomen tot bouw van de molen.

Het doel

Doel van de bouw van de molen zal zijn het vergroten en versterken van duurzame recreatie en toerisme op Vlieland. De molen zal hierbij worden uitgevoerd als een werkende korenmolen. De draaiende wieken van de werkende korenmolen zullen het landschap verlevendigen. Doelstelling van het project is de molen minimaal 200 dagen per jaar open te stellen.

In de molen kunnen in het Waddengebied geteelde gewassen worden verwerkt tot een voor consumenten geschikt product. Het is de bedoeling deze producten onder het keurmerk Waddengoud op de markt te brengen. De ruimte in de molen zal de mogelijkheid bieden voor een expositieruimte

De korenmolen, een idee hoe de molen vanaf het fietspad over het molenduin, eruit komt te zien.

De toegangstunnel is hierop niet te zien.

De korenmolen, het wiekenkruis richting het Zuidwesten.

De vuurtoren op het Vuurboetsduin is nog net zichtbaar.

De bouwplannen: herbouw van een bestaande molen

Voor de herbouw zal een bestaande molen worden gebruikt. Het gaat hierbij om de Langfördener Mühle uit het Duitse Vechta. Het betreft een korenmolen. Hiernaast een korte geschiedenis van die molen.

Het project omvat een betonnen fundatie met een kelder onder het maaiveld die als expositieruimte wordt ingericht. De toegang tot de kelder vind onder het maaiveld plaats zodat bezoekers niet in aanraking kunnen komen met het draaiende wiekenkruis. De ruimte om de molenromp is puur bestemd voor de bediening van de korenmolen door de molenaars.

De Langfördener Mühle

Deze korenmolen uit de Duitse stad Vechta werd 2018 in verband met een stadsuitbreiding gedemonteerd. De uit 1812 stammende molen werd in 1852 door bliksem getroffen en een jaar later herbouwd. In 1873 werd de molen grondig gerepareerd, dit was bij de geheel van hout vervaardigde molens vaak het geval. Vooral meel voor het zogenaamde “Schwarz Brot” werd geproduceerd. Naast de molen bevond zich een bakkerij waar dit brood werd verkocht. In de jaren zestig van de vorige eeuw raakte de molen helaas steeds meer in verval.

Gedemonteerde onderdelen van de Langfördener Mühle.

Langfördener Mühle rond 1925

Foto-impressie ontmanteling van de Langfördener Mühle in 2018 

In februari 2018 is de korenmolen gedemonteerd en zijn alle bruikbare onderdelen opgeslagen bij de molenmakerij in Noord Holland.

De ontmantelde korenmolen met rechts daarvan de voormalige bakkerij.

De gevelsteen geplaatst na brand door blikseminslag in 1852.

De demontage van de molenkap.

De demontage van het molenachtkant.

Het kale achtkant met het bovenwiel.

Grafzerk van molenaar Georg Bunte (rechts).

Het uitslijpen van de gevelsteen in 2018.

De kale kap op de grond geplaatst voor demontage.

Maalstenen voor vervoer naar Nederland.

Stichting Korenmolen Vlieland

De Stichting heeft tot doel de herbouw van een werkende korenmolen te realiseren. 

De producten zullen onder het keurmerk Waddengoud verkocht worden. Het project wordt gesteund door het Waddenfonds.

Ondersteuning

U kunt het project ondersteunen met een donatie:

IBAN: NL05 RABO 0131 3558 13


Telefoon stichting (tijdelijk): 06-53640365

C. Kuiken, Voorzitter Stichting Korenmolen Vlieland

Contactgegevens

Stichting Korenmolen Vlieland

Postbus 128

8700 AC Bolsward

T. 0515 573 646

E. info@molenvlieland.nl