Het project

Projectinformatie

Het Waddengebied en zeker het eiland Vlieland mogen zich de laatste jaren verheugen in een behoorlijk sterke toename van de hoeveelheid toeristen die de eilanden bezoeken. In 2016 is de grens van 200.000 bezoekers naar Vlieland gepasseerd.

Echter met name op Vlieland is het aanbod van toeristische mogelijkheden buiten het strandseizoen, aan de randen van het hoogseizoen en bij slecht weer zeer beperkt. Er zijn een aantal initiatieven om het eiland aantrekkelijker te maken voor de bezoekers. In mei 2020 is bijvoorbeeld door Stichting ‘De Noordwester’ het Bunkermuseum opengesteld.

Al een aantal jaren zijn er initiatieven om op de plaats van de oude korenmolen van Vlieland een nieuwe molen te bouwen. Voor het realiseren van deze plannen is een Stichting opgericht. Er is sprake van een gedegen planvorming, de tekeningen zijn gereed en met de keuze van gekwalificeerde molenmakersbedrijven en een gecertificeerd monumenten- en molenadviesbureau is samen met de kwaliteiten binnen de Stichting een robuust projectteam gevormd dat zorg kan dragen voor een kwalitatief hoogwaardig en voldragen project. 

Het is de bedoeling dat toeristen en groepen de molen kunnen bezoeken. De ruimte in de molen zal de mogelijkheid bieden voor een expositieruimte. De molen zal hierbij worden uitgevoerd als een werkende korenmolen. De draaiende wieken zullen hierbij het landschap verlevendigen. In de molen zullen specifieke Waddenproducten worden verkocht die deels in de molen worden vermalen en verwerkt. Deze producten willen we onder het keurmerk ‘Waddengoud’ verkopen.

In de expositieruimte onder de molen kunnen alle aspecten die met molens, de (historische) voedselvoorziening op de Waddeneilanden en ook de rol die molens vanouds hebben gespeeld in de maritieme historie inzichtelijk en tastbaar worden gemaakt (molens hadden naast de maalfunctie vaak ook de functie van baak of vuurtoren).

De Stichting wil zich hierbij met name richten op groepen en jongeren om alle genoemde aspecten actief te kunnen beleven. Het is voor veel mensen een belevenis om in een grote werkende houten machine te staan!

Vanaf de zolder van de molen is vrijwel het gehele eiland Vlieland te zien, de Waddenzee, de Noordzee en ook het naastgelegen Terschelling, een uniek gezicht! In de avond kan hierbij de duisternis van het gebied worden beleefd, 360 graden rondom de molen! 

Met het realiseren van dit project wordt het aantal toeristen welke Vlieland zal bezoeken vergroot (dit met name voor een herhaalbezoek).  Ook is het aannemelijk dat toeristen langer op het eiland zullen verblijven, zeker buiten het seizoen en met slechter weer, waarbij de besteding per bezoeker zal toenemen. Het project wil zich ook met name richten op groepen (jongere) toeristen die vaak in werkweken het eiland met de bruine vloot bezoeken of elders op het eiland verblijven.

De molen zal voor de toekomst een economische impuls betekenen. Er zal werkgelegenheid ontstaan (waarschijnlijk 0,5 fte.). Er komen extra bestedingen en ook het reguliere onderhoud zal van economische waarde zijn voor het eiland en indirect werkgelegenheid opleveren. Ook zal het mogelijkheid zijn om in de molen te trouwen. Het zal een bijzondere trouwlocatie zijn op een bijzondere plaats.

De bouw van de molen leeft sterk op het eiland. In 2018 is een uitgebreide enquête uitgevoerd onder de bevolking van het eiland en tevens onder de eigenaren van recreatieverblijven op het eiland. Een overgrote meerderheid steunt hierbij de initiatieven van de Stichting. Hierbij was de respons zeer hoog te noemen, zeker voor dit soort enquêtes waarbij eigen initiatief is gevraagd van de burger om de enquêtelijsten in te vullen en in postbussen te deponeren. De enquête is hierbij tot stand gekomen in nauwe samenwerking met diverse partijen.

De Stichting is dan ook van mening dat de bouw van de korenmolen met bijbehorende expositieruimte een belangrijke versterking zal zijn voor het vergroten en versterken van duurzame recreatie en toerisme op Vlieland. Het project wordt breed gedragen. Het project zal goede mogelijkheden bieden om het Werelderfgoed Waddenzee onder de aandacht te brengen en ook daadwerkelijk te beleven.

Bij de omschrijving van de projectactiviteiten zal uitgebreid worden ingegaan op alle aspecten die samenhangen met dit project. Ook wordt inzicht gegeven in de kosten, de dekking en de toekomstige exploitatie.

De molen zal worden gebouwd vlakbij de oorspronkelijke plaats waar eeuwenlang een molen heeft gestaan. Deze in het verleden onmisbare meelproducent heeft meer dan 350 jaar bestaan. Realisatie van het project is de langgekoesterde wens om dit windwerktuig weer terug te brengen als “parel op de kroon” van het eiland Vlieland.

In de voorbereidingsfase van deze aanvraag zijn er gesprekken geweest met verschillende partijen op Vlieland. 

Door het enthousiasme van deze partijen, zoals de gemeente Vlieland, Stichting De Noordwester, Staatsbosbeheer en de bewoners, kunnen we dit projectplan obstakelvrij aanbieden. Veel Vlielanders zijn via voorlichtingsbijeenkomsten, de jaarvergadering van het V.V.V en andere bronnen, waaronder artikelen in het Vlieland Magazine, enthousiast geworden over de herbouw van de vroegere korenmolen. Men vindt dit een verrijking voor het dorp, zowel inhoudelijk als landschappelijk. 

Ook voor het toerisme, waarvan het eiland hoofdzakelijk bestaat, is het een zeer welkome aanvulling op het toeristisch aanbod, als een extra slechtweervoorziening en plaats om de maritieme historie van het eiland over te brengen. Er zijn lokale vrijwilligers die zich in willen zetten op de molen, als molenaar of molengids.

De molen op Vlieland had een karakteristieke en identiteitsbepalende rol voor het eiland. Hij is een onderdeel van de historie van Vlieland, met aandacht voor deze authentieke plek wordt de identiteit van het eiland versterkt. Op deze plek komt zowel de landschappelijke geschiedenis, de plek hoog op het duin, als de historie van het eiland met zijn maritieme identiteit en afgelegen ligging naar voren. Deze maritieme geschiedenis die de waddenmolens met zich mee brengen wordt nu nog nergens verteld. De maritieme functie van de molen op Vlieland, als een baken voor de scheepvaart, is nauwelijks bekend. Ook omwonenden kennen deze geschiedenis niet.

Met de uitvoering van het project willen wij hier verandering in brengen. Wij denken dat de maritieme geschiedenis van de molens in het Waddengebied zo kenmerkend en aansprekend is, dat hier aandacht aan moet worden besteed. Door de molen op Vlieland terug te plaatsen, vangen we vele vliegen in één klap. 

Vlieland wordt een toeristische trekpleister rijker. Maar bovenal is deze trekpleister een plek waar men meer te weten komt over de historie van het gebied, het maritieme verleden van de molens op de Wadden en de betekenis van de molens door de jaren heen. Zowel landschappelijk, historisch als toeristisch gezien is de bouw van de molen een aanwinst voor het eiland. 

Door producten uit het Waddengebied te gaan verwerken zal verder een binding ontstaan met de huidige (landbouw) ontwikkelingen van het Werelderfgoed de Waddengebied. 

Wij hopen u met dit projectplan net zo enthousiast te maken als wij zijn. 

Veel leesplezier!

Stichting Korenmolen Vlieland.

Stichting Korenmolen Vlieland

De Stichting heeft tot doel de herbouw van een werkende korenmolen te realiseren. 

De producten zullen onder het keurmerk Waddengoud verkocht worden. Het project wordt gesteund door het Waddenfonds.

Ondersteuning

U kunt het project ondersteunen met een donatie:

IBAN: NL05 RABO 0131 3558 13


Telefoon stichting (tijdelijk): 06-53640365

C. Kuiken, Voorzitter Stichting Korenmolen Vlieland

Contactgegevens

Stichting Korenmolen Vlieland

Postbus 128

8700 AC Bolsward

T. 0515 573 646

E. info@molenvlieland.nl